Zo werkt de thuisbatterij samen met je zonnepanelen

Adine Faber-Versluis

Lekker Leven Met Minder

4 minuten

Je hoeft het nieuws niet op de voet gevolgd te hebben om te weten dat de energieprijzen enorm gestegen zijn. Vanuit duurzaamheidsoogpunt was het al een goed idee om bijvoorbeeld in zonnepanelen te investeren, maar daar komt nu nog een extra reden bij: een flinke financiële prikkel. Het enige nadeel tot nu toe was dat veel gewone zonnesystemen nog niet de mogelijkheid bieden om opgewekte energie ook op te slaan. Een ontwikkeling die daar verandering in zou kunnen brengen, is de thuisbatterij voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

Wat is zo’n thuisaccu of thuisbatterij precies?

Een thuisaccu of een thuisbatterij is een accu met een grote capaciteit, bedoeld om je huis uren of zelfs dagen van energie te voorzien. Dat maakt je minder afhankelijk van het stroomnet. Zo’n thuisbatterij gebruikt moderne Lithium-Ion-batterijen die bijvoorbeeld via je zonnepanelen kunnen worden opgeladen. Op deze manier sla je de stroom die je opwekt met je zonnepanelen op in je thuisbatterij.

Thuisaccu’s zijn nog relatief nieuw en de techniek is daardoor nog vrij kostbaar. Hierdoor is zo’n thuisbatterij vooral interessant als je zonnepanelen hebt waarmee je regelmatig meer opwekt dan je verbruikt én je duurzaamheid heel belangrijk vindt.

Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder én betaalbaarder. Bovendien kun je zonnepanelen ook via je hypotheek betalen, bijvoorbeeld met een energiebespaarbudget. Wanneer je vervolgens met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je die stroom meteen gebruiken voor de apparaten in je huis die op dat moment stroom nodig hebben. Heb je stroom te veel, dan lever je die terug aan het stroomnet.

Op dit moment geldt er een salderingsregeling; aan het einde van het jaar mag je de hoeveelheid stroom die je hebt teruggeleverd aan het stroomnet aftrekken van de hoeveelheid stroom die je verbruikt hebt. Zo kun je je energierekening flink naar beneden brengen. Lever je meer terug dan je verbruikt, dan krijg je hiervoor een (lagere) terugleververgoeding.

Dankzij deze salderingsregeling maakt het niet zoveel uit dat je in de zomer meer stroom opwekt dan in de winter. Je verbruik van het hele jaar wordt dan immers weggestreept tegen de stroom die je dat hele jaar hebt teruggeleverd.

Naar verwachting zal de salderingsregeling vanaf 2023 in een periode van acht jaar worden afgebouwd. Dat betekent dat je steeds minder van je verbruikte stroom mag wegstrepen tegen je geleverde stroom, waardoor je dus meer stroom moet ‘bijkopen’ tegen een hoger tarief.

Als die salderingsregeling volledig verdwijnt, zou het natuurlijk fijn zijn als je in de zomer – als je veel meer opwekt dan je kunt gebruiken – wat stroom kunt opslaan voor gebruik in de winter. En dat is waar je de thuisbatterij voor kunt gebruiken.

Rekenvoorbeeld

Je wekt met je zonnepanelen 1.500 kWh per jaar op. Je jaarverbruik ligt op 2.400 kWh per jaar. Je hoeft dan dankzij de salderingsregeling maar over 2.400 – 1.500 kWh = 900 kWh af te rekenen, tegen het huidige tarief van ongeveer 60 cent.

Exclusief vastrecht, energiebelasting en btw zou je dan ongeveer 540 euro moeten betalen.

Verdwijnt de salderingsregeling, dan gaat die rekensom er ineens heel anders uitzien. Je betaalt dan 2.400 kWh x 60 cent = 1.440 euro. Over de teruggeleverde 1.500 kWh krijg je gemiddeld zo’n 6,5 cent per kWh als terugleververgoeding. Je energierekening stijgt dan exclusief heffingen en belastingen ineens naar 1.440 – 97,50 = 1.342,50 euro.

Hoe werkt die thuisbatterij dan precies?

Met een thuisbatterij kun je de stroom die je opwekt en die niet direct door jouw apparaten gebruikt wordt, opslaan in die thuisaccu. Die stroom kun je op een later moment weer gebruiken. Stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet is nog steeds een optie, maar dat gebeurt pas als de accu vol is.

Heb je dan een keer stroom nodig terwijl je zonnepanelen niets opwekken, dan kun je de stroom gewoon uit je batterij gebruiken. Is je accu leeg, dan springt het stroomnet (uiteraard tegen betaling) gewoon weer bij.

Een thuisbatterij systeem (Beeld: Vincent Dekker)

Je batterij voordelig opladen zonder zonnestroom

Een thuisbatterij heeft nóg een voordeel. Ook op de momenten dat de zon niet schijnt, kun je je thuisbatterij opladen. Dit heeft vooral zin als je niet veel stroom opwekt en je een dubbele meter hebt. Met een dubbele meter kun je namelijk een contract afsluiten waarbij je op bepaalde tijdstippen een lager tarief (daltarief) betaalt. Als je op die momenten je thuisaccu oplaadt, dan kun je die goedkope stroom gebruiken op momenten dat je anders het hoge tarief zou moeten betalen. Zo kun je spelen met het verschil tussen dal- en piektarief, of zelfs met hogere tarieven in de toekomst.

Dit kost een thuisbatterij

Gezien de kosten van een thuisbatterij, moeten de energietarieven nogal stijgen wil het op die manier spelen met de thuisbatterij echt rendabel zijn. Een kleine thuisbatterij met een capaciteit van ongeveer 3 kWh kan je huishouden één tot een paar uur van stroom voorzien. Zo’n batterij kost ongeveer 4.000 euro. Voor een batterij van 8 kWh moet je rekening houden met 5.000 tot 8.000 euro en voor een batterij van 14 kWh is de richtlijn ongeveer 10.000 euro[1]. De thuisbatterij valt (nog) niet onder energiebesparende maatregelen die je met je hypotheek kan betalen.

Zomerse stroom in de winter gebruiken met de thuisbatterij

In de zomer wek je waarschijnlijk meer zonnestroom op dan je kunt verbruiken. Je kunt het ‘teveel’ dan opslaan in je thuisbatterij, om het in de winter weer te gebruiken. Hieronder geef ik een voorbeeld van het gemiddelde stroomverbruik per dag voor een gemiddeld huishouden in Nederland. Een gemiddeld huishouden bestaat uit 2,1 personen. Het werkelijke stroomverbruik is afhankelijk van het type woning, de samenstelling van het huishouden en of er veel thuisgewerkt wordt.

Gemiddeld stroomverbruik per dag 7,5 kWh
Opwekcapaciteit 9 zonnepanelen op een zomerse dag 13 kWh
Opwekcapaciteit 9 zonnepanelen op een winterse dag 2,5 kWh
Opslagcapaciteit grote thuisbatterij 14 kWh
Na drie zomerse dagen wek je op (3 x 13 kWh) 39 kWh
In drie zomerse dagen verbruik je (3 x 7,5 kWh) 22,5 kWh

In de winter kom je per dag zo’n 5 kWh tekort om aan je stroombehoefte te voldoen. Dat betekent dat je dankzij de thuisbatterij zo’n drie dagen kunt compenseren.

Thuisbatterij als investering in een duurzame wereld

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de thuisbatterij is momenteel nog relatief duur en de toepassingsmogelijkheden zijn beperkt. Toch heeft investeren in een thuisaccu ook een belangrijk voordeel. Zo is het duurzamer; des te meer je op dit vlak zelfvoorzienend leeft, des te minder je gebruik hoeft te maken van het energienet. Dat betekent óók minder belastende energietransport, minder kosten en minder werk. Hierdoor versnelt de energietransitie. Ook zullen er in de toekomst meer toepassingen komen en kan de thuisbatterij bijvoorbeeld ook worden gebruikt om elektrische auto’s op te laden.

Overigens bestaat die mogelijkheid andersom al wel: met de Japanse vehicle-to-grid-technologie kun je in bepaalde gevallen je elektrische auto inzetten als thuisbatterij.

Die komt namelijk echt pas dichterbij als de salderingsregeling wordt afgebouwd, de investering voor thuisbatterijen flink omlaag gaat, deze eventueel gefinancierd kan worden vanuit de hypotheek en de capaciteit en mogelijkheden worden uitgebreid.

Wie vooral gaat voor de financiële besparing, kan beter nog een paar jaar wachten. Die komt namelijk echt pas dichterbij als de salderingsregeling wordt afgebouwd, de investering voor thuisbatterijen flink omlaag gaat, deze eventueel gefinancierd kan worden vanuit de hypotheek en de capaciteit en mogelijkheden worden uitgebreid. Vooralsnog is de toepassing van de thuisbatterij vooral interessant voor de early adopters en voor mensen die graag off-the-grid willen leven.

duurzaam-wonen