duurzame tuin

Bij duurzaam wonen hoort ook een duurzame tuin

Adine Faber-Versluis

Lekker Leven Met Minder

2.5 minuten

Als we het hebben over duurzaam wonen, denk je waarschijnlijk meteen aan hoe goed je huis geïsoleerd is en of er al zonnepanelen geplaatst zijn. Duurzaam wonen kan echter ook al buiten je huis beginnen: in je tuin. Net zoals je met een duurzame woning een steentje bijdraagt aan een beter milieu, doe je dat met een duurzame tuin ook. Een duurzame tuin heeft bijvoorbeeld impact op de biodiversiteit en de luchtkwaliteit. Dit is belangrijk voor het voortbestaan van onze planeet; het is niet voor niets dat hier vanuit de Europese en nationale overheid sterk op wordt ingezet. Hoe kun jij hier een steentje aan bijdragen? Wij hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Zorg voor meer groen in je tuin

Een duurzame tuin begint met meer groen in je tuin. Groen trekt dieren aan, biedt voedsel en beschutting én het zorgt ervoor dat regenwater gewoon weg kan lopen via de grond. Dat laatste is ook erg belangrijk. Als je tuin vol tegels ligt, dan komt die afvoer van het regenwater volledig op het riool terecht. In natte periodes kan dat voor ondergelopen kelders en overstromingen zorgen, met alle gevolgen van dien.

Extra duurzaam omgaan met dat regenwater kan trouwens sowieso, of je tuin nu betegeld of groen is. Heb je ruimte voor een regenton? Plaats er dan één. Daarmee kun je jaarlijks 7000 liter drinkwater besparen. Gebruik het water bijvoorbeeld om je planten te besproeien, om je auto mee te wassen of om een zwembadje voor de vogels te maken. Als je heel fanatiek bent, zou je het zelfs kunnen gebruiken om het toilet door te spoelen.

Wil je toch een gedeelte van je tuin bestraten? Kies dan voor speciale waterdoorlatende tegels of grind. Ook dan kan het water gemakkelijker wegstromen en hoeft het niet te worden afgevoerd via het riool.

Stel je tuin open voor dieren

De biodiversiteit op onze planeet neemt al jaren drastisch af. Dat was voor de Europese Commissie reden genoeg om in actie te komen. En dat is iets waar je zelf ook iets kunt doen, bijvoorbeeld door je tuin aantrekkelijker te maken voor dieren. Leg je focus eens op het toevoegen van planten die vlinders en bijen aantrekken. Vlinders en bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van planten en bloemen en stimuleren daarmee zelf ook de biodiversiteit. Mooie opties zijn de vlinderstruik, bessenstruiken, klimop, zonnehoed en lavendel. Let er ook op dat je meerjarige planten koopt, zodat je niet elk jaar nieuwe hoeft te kopen.

Heb je een schutting of een hek? Maak onderin dan een gat, zodat egels je tuin in (en uit) kunnen. Egels hebben het de laatste jaren behoorlijk zwaar in Nederland, vandaar dat ze inmiddels ook worden aangemerkt als beschermde diersoort.

Ook fijn: een insectenhotel voor insecten en bijen, een badje voor de vogels en een niet al te opgeruimde tuin, zodat dieren daar gemakkelijker hun voedsel kunnen vergaren.

Tip: Als je wat extra’s wilt doen voor de biodiversiteit in je tuin, doe dan vooral wat minder. Laat bladeren op de grond liggen, schoffel niet te netjes en gebruik geen bemesting. Laat de natuur haar ding doen. Ook dat levert weer beschutting en voedsel op voor dieren.

Ga voor een mooi groen dak

Heb je een schuurtje in de tuin? Dan kun je overwegen om dat te voorzien van een groen dak. Zo’n dak gaat 2 tot 3 keer zo lang mee als een standaard dak en de plantjes die je erop zet helpen met het omzetten van CO2 in zuurstof. Ook voorziet het insecten van voedsel, zorgt het voor een gezonde leefomgeving én kan het een verkoelende werking hebben.

Zo’n groen dak past trouwens ook mooi als je een (deels) plat dak op je huis hebt. Dan bespaar je ook nog eens extra geld, want een groen dak isoleert tot 15 procent beter. Bovendien kun je in sommige gemeenten subsidie krijgen voor het plaatsen van zo’n sedumdak.

Je kunt natuurlijk ook altijd overwegen om zonnepanelen op het dak van je schuur te plaatsen. In sommige gevallen is een combinatie mogelijk, maar laat je dan wel voorlichten. Zowel zonnepanelen als een groen dak vereisen een bepaalde draagcapaciteit.

Milieuvriendelijke producten

Meer groen, vlinder- en bijvriendelijke planten… misschien was je al bezig met het plannen van je trip naar het tuincentrum. Staat er ook potgrond op je lijstje? Let dan extra goed op bij het maken van je keuze. De meeste gewone potgrond bestaat namelijk voor 70 – 100 procent uit turf dat wordt gewonnen in natuurgebieden. Dat gaat dus ten koste van de natuur én tijdens dit winningsproces komen er ook nog eens extra broeikasgassen vrij. Kies dus liever voor turfvrije potgrond of een alternatief product als kokosvezel. Of maak je eigen potgrond door groente-, fruit- en tuinafval te composteren.

Let daarnaast op de materialen van de producten die je gebruikt. Kies zoveel mogelijk voor hout met FSC-keurmerk. Hout met FSC-keurmerk is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Een mooi alternatief is gerecycled kunststof of tweedehands materiaal. Ook dan zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig of verleng je de gebruiksduur van producten, waarmee je de impact op het milieu verkleint. De kringloopwinkel kan wat dat betreft veel mogelijkheden bieden, ook voor tuingereedschap en tuinmeubilair.

Denk bij het gebruik van buitenverlichting aan bewegingsmelders, lichtsensoren of schakelklokken, zodat het licht niet onnodig blijft branden.

Wat levert een duurzame tuin op?

Het rendement van een duurzame tuin laat zich niet makkelijk in geld uitdrukken. Toch is de impact groot, zeker als je bedenkt dat je jouw duurzame tuin kunt gebruiken om je eigen CO2-uitstoot te compenseren. Benieuwd naar hoeveel dat is en wat je daarvoor moet doen of laten? Test dan hier hoe groot jouw CO2-afdruk is. Als je bedenkt dat een groen dak van 30 vierkante meter 100 kilo CO2-uitstoot compenseert en een gemiddeld huishouden zo’n 19.000 CO2 per jaar uitstoot, dan begrijp je dat elke keuze telt. Die 100 kilo CO2-uitstoot staat weer gelijk aan de uitstoot die je produceert als je 450 kilometer met de auto rijdt of 400 kilometer vliegt. Toch fijn om daar in iets te kunnen compenseren.

Naast een duurzame tuin ook een duurzaam huis?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om ook binnenshuis te verduurzamen? Kijk dan eens naar onze regeling om energiebesparende maatregelen mee te financieren met je hypotheek.

duurzaam-wonen