Hypotheek bij overlijden

Wat als er iemand wegvalt?

Bij een overlijden staat je hoofd niet naar de vaste lasten. Dat begrijpen we. Toch moet je voor de hypotheek bij overlijden een hoop zaken regelen als nabestaande. Daarom denken we graag met je mee bij een overlijdensgeval. Neem contact op met ons. Dat kan je zelf doen, iemand anders of je adviseur. Je kunt hieronder lezen welke documenten wij van je vragen en welke regels er gelden. Wanneer er onduidelijkheden zijn, staan we je graag te woord.

Contact opnemen

Wat te doen bij een overlijdensgeval

Bij een overlijdensgeval moet je ons ‘Formulier bij Overlijden’ invullen. Deze lever je in, samen met een kopie van de overlijdensakte. Dit is een akte van de burgerlijke stand.
Download formulier bij overlijden

Wat is er nog meer nodig?

Wij bekijken het formulier en nemen contact op welke documenten er nog meer nodig zijn. Soms is een verklaring van erfrecht nodig. Bijvoorbeeld wanneer een testament aanwezig is. Of wanneer er maar één hoofdelijk schuldenaar is of wanneer je niet getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Als de verklaring van erfrecht niet nodig is, dan vragen we je een uittreksel van het centraal testamentenregister. Dat uittreksel is kosteloos.

Ben je verzekerd?

Heb je een overlijdensrisicoverzekering afgesloten én is deze verpand aan de hypotheek?

  • Wij nemen dan contact op met de desbetreffende verzekeraar. De uitkering van de polis zal op de hoofdsom in mindering worden gebracht. Daar hoef jij je geen zorgen over te maken.

Is de overlijdensrisicoverzekering niet verpand?

  • Dan nemen wij géén contact op met de verzekeraar. Dit moet je zelf doen. Je bent niet verplicht om de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering af te lossen op de hypotheek.

Wil je weten wat een juiste keuze is?

  • Neem dan contact op met je hypotheekadviseur. Deze geeft je een helder en objectief advies over het te nemen besluit.

En daarna?

  • Alleen verder

    Wanneer je samen met de persoon die overleden is op de hypotheek staat ingeschreven, kan je ervoor kiezen de hypotheek alleen door te betalen. Wij kijken dan opnieuw naar je inkomen en informeren je over de maandlasten. Ook wanneer je te weinig inkomen hebt om de lasten van de hypotheek te dragen, mag je de hypotheek alleen voortzetten.
  • Erfgenamen

    Wanneer iemand anders het huis wil overnemen, bijvoorbeeld erfgenamen, dan moet de hypotheek eerst worden terugbetaald. Bij Robuust kun je met eigen geld tot 100 procent vergoedingsvrij terugbetalen. Je kunt de hypotheek niet oversluiten naar een nieuwe naam.
    Vergoedingsvrij terugbetalen
  • Huis verkopen

    Wil je de woning verkopen? Dan willen we graag een verklaring van de verkopende makelaar met de verwachte verkoopprijs en verkooptermijn.

Vind jouw adviseur