Wanneer de wegen toch scheiden
Soms lopen dingen anders dan verwacht. Als jij en je partner uit elkaar gaan, moet je plotseling veel zaken regelen. Zeker als jullie samenwonen in een koophuis. Plotseling moet je uitzoeken wat je verantwoordelijkheden en rechten zijn met betrekking tot het huis. Hoe zit het met je hypotheek en scheiden? We staan graag voor je klaar.
Uit elkaar
Jullie gaan uit elkaar, bijvoorbeeld door een scheiding of opheffing van geregistreerd partnerschap. Misschien wil je eerst het huis regelen voordat de echtscheiding definitief is. Dat begrijpen we bij Robuust. Daarom kan bij ons de hypotheek al verstrekt worden op het moment dat het convenant definitief is en het verzoekschrift voor de echtscheiding is ingediend.
Hoe nu verder?
Jullie moeten gaan bepalen wat er gaat gebeuren met de hypotheek en de verdeling van de lasten. Voordat jullie dit bepalen, moeten jullie goed voor ogen hebben wie er op de hypotheekakte staan en welke afspraken er zijn gemaakt over het eigendom van het huis. Als jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben, dan is het slim om alvast te kijken of NHG jullie verder kan helpen. Bijvoorbeeld wanneer het huis minder oplevert dan het heeft gekost. Je huis staat dan onder water.
Jij bent de enige eigenaar en blijft
Wanneer de hypotheek alleen op jouw naam staat, dan verandert er niets voor de hypotheekakte. Als jullie niet getrouwd zijn of geen samenlevingscontract hebben, dan hoef je wettelijk gezien die ander niet uit te kopen. Je hebt dan ook geen recht op schulddeling wanneer je huis minder waard is geworden.
Jij bent geen eigenaar en wilt blijven
Wanneer jij niet op de hypotheekakte staat en je wilt het huis overnemen van je ex-partner, dan moet je een nieuwe hypotheek aanvragen. Om de juiste prijs te bepalen wordt het huis getaxeerd. Het is niet mogelijk om van naam te veranderen op de hypotheekakte. Je inkomen wordt door ons getoetst, om te zien of er genoeg draagkracht is om de hypotheek te dragen. Daarvoor moet je een afspraak maken met een adviseur.
Vind een adviseurJij en je partner zijn beide eigenaar en eentje blijft
Wanneer jullie allebei op de hypotheekakte staan en één van jullie wil blijven wonen in het huis, dan kan je kijken of je de hypotheek kan overzetten op één van de partners. Dan is er sprake van zogenaamd ‘hoofdelijk ontslag’ van één van de twee partners. De blijvende partner is vanaf dan alleen verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Dit kan alleen wanneer de blijvende partner voldoende inkomen heeft om de hypotheekschuld alleen te dragen (of samen met een nieuwe partner).
Download formulier bij scheidenJij en je partner zijn beide eigenaar en vertrekken allebei
Wanneer jullie allebei willen verhuizen, dan wordt de woning verkocht en zal de winst worden gebruikt om de hypotheekschuld terug te betalen. Bij Robuust betaal je geen vergoeding bij vervroegd terugbetalen van je hypotheek.
100% vergoedingsvrij terugbetalenBeroepen op NHG
Hebben jullie een hypotheek met NHG? Wanneer het huis minder oplevert dan het eerder heeft gekost, dan kunnen jullie daar beroep op doen. NHG zal in gesprek gaan met jullie en ons om deze restschuld op te vangen.
Hypotheek met NHGOnderlinge afspraken en de hypotheekakte
Misschien hebben jullie wel onderlinge afspraken gemaakt over de hypotheek. Bijvoorbeeld dat de ene partner meer betaalt dan de ander, of dat één van jullie verantwoordelijk is voor de administratie. Deze afspraken staan niet op het hypotheekcontract. Wij zien jullie als gelijke partijen en beide hoofdelijk aansprakelijk voor de hele hypotheek. Dat is niet alleen bij Robuust het geval. Het is wettelijk zo geregeld dat iedere persoon die getekend heeft voor de hypotheek ook voor de hele hypotheek aansprakelijk is.
Restschuld of overwaarde
Staat de hypotheek op beide namen? Dan hebben jullie volgens de wet afzonderlijk de verantwoordelijkheid over de volledige restschuld wanneer het huis minder oplevert bij verkoop. Je kan dan je ex-partner aanspreken op dat bedrag. Overwaarde wordt niet geregeld via je hypotheek, dat zijn de afspraken die je onderling hebt gemaakt, of achteraf maakt. Hierbij is het vaak slim om een notaris, mediator of advocaat in te schakelen.