Overbruggingshypotheek

Ai. Je hebt de overwaarde nog niet ontvangen

Je nieuwe woning, je hebt het eindelijk gevonden. Er is alleen één probleem: je hebt de overwaarde van je oude woning nog niet ontvangen. En die heb je wel nodig voor de aankoop van je nieuwe woning. In dat geval kan Robuust je helpen. We bieden een flexibele overbruggingshypotheek. Kan je toch alvast in je nieuwe stek!

Overwaarde gebruiken

Stel: je wil een nieuw huis kopen, waarin je de overwaarde van je oude huis wil gebruiken voor de financiering. Maar, je hebt nog geen beschikking over die overwaarde. De overdracht is nog niet gebeurd of je huis is nog niet verkocht. Moet je dan het huis laten schieten?

Dat hoeft niet. Robuust biedt je een overbruggingskrediet, ook wel overbruggingshypotheek genoemd. Dat is een tijdelijke lening, gebaseerd op de overwaarde van je huis. Daarmee kan je je nieuwe hypotheek afsluiten. Met het geld dat vervolgens vrijkomt uit de verkoop van de huidige woning, los je je overbruggingshypotheek in één keer vergoedingsvrij af.

Voorwaarden

  • Rentevaste periode van 2 jaar
  • Maximale looptijd 2 jaar
  • Altijd vergoedingsvrij terugbetalen
  • Aflossingsvrij
  • Geen minimumbedrag

Ga je verhuizen?

Als je een Robuust hypotheek hebt met een goede rente, dan wil je die natuurlijk graag meenemen als je gaat verhuizen. Daarom mag je met een Robuust hypotheek gebruikmaken van de verhuisregeling. De gunstige rente en de rest van je rentevaste periode neem je dan mee naar je nieuwe huis.
Verhuisregeling

Oude huis is nog niet verkocht

Je huis staat te koop, maar is nog niet verkocht. Als de te verwachten verkoopprijs hoger is dan je huidige lening, dan kan je bij Robuust een overbruggingshypotheek krijgen. Dit is gebaseerd op 90% van de te verwachten verkoopprijs, minus de hypotheekschuld. Dit kan op basis van een taxatie of waardeverklaring door de verkopende makelaar. Ook moet die de verwachting uitspreken dat je huis binnen twaalf maanden wordt verkocht.

Voorbeeld:

Je koopt een huis in 2013 met een hypotheek van 160.000 euro. In 2017 heb je daarvan 20.000 euro afgelost. Je huis wordt getaxeerd op 220.000 euro. Dan is je overbruggingshypotheek:

  • 90% taxatiewaarde: 198.000 euro
  • Huidige hypotheeklening: 140.000 euro
  • Maximale overbruggingshypotheek: 58.000 euro

Oude huis is al verkocht

Je huis is verkocht met overwaarde, maar de overdracht heeft nog niet plaatsgevonden. Je wacht dus nog op je geld. Je kan dan van Robuust een overbruggingshypotheek krijgen voor de hele verkoopprijs van je huis minus de hypotheekschuld minus 2% verkoopkosten. Er moet wel sprake zijn van een definitieve verkoop. Dat betekent dat de ontbindende voorwaarden in het koopcontract moeten zijn verlopen. De overdracht moet binnen twee jaar plaatsvinden.

Voorbeeld:

Je kocht je huis in 2013 met een hypotheek van 160.000 euro en je hebt daarvan 20.000 euro afgelost. Je huis wordt verkocht voor 220.000 euro. Dan is je overbruggingshypotheek:

  • Verkoopwaarde: 220.000
  • Huidige hypotheeklening: 140.000
  • 2% verkoopkosten van verkoopwaarde: 4.400
  • Maximale overbruggingshypotheek: 75.600

Pas op voor dubbele lasten

Als je kiest voor een overbruggingshypotheek, draag je voor een korte periode drie lasten. Niet alleen de hypotheek over je oude én je nieuwe huis, maar ook de rente over je overbruggingskrediet. Vraag jezelf af of je wel zeker weet dat je het wilt (misschien zijn er meer droomhuizen?) en dat je het kan betalen. Voor een overbruggingshypotheek moet je kunnen aantonen dat je voldoende eigen geld of inkomen hebt, om die dubbele lasten te kunnen dragen. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Vraag het aan jouw hypotheekadviseur.
Vind een adviseur

Veelgestelde vragen

Bekijk alle 'Veelgestelde vragen'