7 mei 2022 • Verduurzamen
In Nederland wordt zo’n 90 procent van de woningen verwarmd met gas. De overheid wil graag dat we in 2050 allemaal van het gas af zijn. Daarom worden er al jarenlang subsidies verstrekt op de aanschaf en installatie van een warmtepomp. Daarmee kun je namelijk verwarmen op elektriciteit. Toch wordt hier nog niet op grote schaal gebruik van gemaakt en dat heeft vooral te maken met het forse prijskaartje van een warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan uitkomst bieden. Dit is een goedkopere oplossing, waarbij de warmtepomp samenwerkt met je cv-ketel. Dit kan je gasverbruik alsnog met 60 procent verlagen.
Verplichte plaatsing hybride warmtepomp vanaf 2026
Momenteel heb je nog de keuze: als je cv-ketel kapot gaat, kun je gaan voor een warmtepomp, óf je laat gewoon een nieuwe hr-ketel plaatsen. Dat is alsnog een investering, maar wel eentje die aanzienlijk lager ligt dan de investering in een warmtepomp.
In 2026 gaat dat veranderen. Als je dan je cv-ketel moet vervangen, ben je namelijk in de meeste gevallen verplicht om over te stappen op een warmtepomp. Dat betekent voor jou dus een forse extra investering. Je kunt alleen in aanmerking komen voor een uitzondering als jouw huis écht niet geschikt is voor een warmtepomp.
Die maatregel is begrijpelijk vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar heeft wél impact op jouw portemonnee. Want hoewel een warmtepomp altijd milieuvriendelijker is, verdient niet iedereen de investering even snel terug. Heb je bijvoorbeeld een slecht geïsoleerde woning, dan moet de cv-ketel alsnog vaker bijspringen en verdien je je investering veel minder snel terug. Gelukkig werkt een hybride warmtepomp ook goed bij matig geïsoleerde huizen. Ga je toch liever voor een elektrische warmtepomp? Dan moet jouw huis goed tot zeer goed geïsoleerd zijn.
Zo werkt een hybride warmtepomp
Het doel van de Nederlandse overheid is om straks allemaal van het gas af te zijn. Dat is duurzamer en maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Met een ‘gewone’ (elektrische) warmtepomp kun je volledig van het gas af. Met een hybride warmtepomp is dat niet het geval: die werkt samen met je cv-ketel, maar zorgt ervoor dat je hierdoor minder gas verbruikt. De hybride pomp verwarmt water elektrisch en verzamelt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en geeft deze af in je huis. Een hybride warmtepomp kan het water minder heet verwarmen dan een cv-ketel. Je cv-ketel springt dan bij voor het verwarmen van het douchewater en wanneer de temperatuur buiten onder de 4 graden Celsius komt.
Een hybride warmtepomp is dus geen vervanging voor de cv-ketel, maar een uitbreiding. Gaat je cv-ketel stuk, dan moet je alsnog een nieuw exemplaar kopen.
Dat hoeft niet als je gaat voor een volledig elektrische warmtepomp, maar daarvoor mag je wel weer rekening houden met een dubbel zo hoge investering.
Wat kost een hybride warmtepomp?
Voor een hybride warmtepomp bedraagt de investering zo’n 5.000 euro (bron: Milieu Centraal), afhankelijk van het exacte type dat je kiest. Hier mag je nog zo’n 2.000 euro bij optellen als je ook een nieuwe cv-ketel nodig hebt.
Voor een volledig elektrisch systeem ben je al snel 6.500 tot 19.500 (Bron: Milieu Centraal) euro kwijt, afhankelijk van het type en de capaciteit. Ook hier geldt dat er nog diverse extra kosten bij kunnen komen.
De terugverdientijd van een hybride warmtepomp hangt af van je woning en je verbruik. Voor een vrijstaande woning schat de Consumentenbond deze in op zo’n 7-10 jaar, voor een rijtjeswoning ligt de terugverdientijd op zo’n 10-15 jaar. In slecht geïsoleerde woningen is het rendement dusdanig laag, dat je je af kunt vragen of je het systeem überhaupt zult terugverdienen.
Hoe betaal je een hybride warmtepomp?
Hoewel een hybride waterpomp dus voordeliger is dan een volledig elektrisch systeem, komt er alsnog een behoorlijke investering bij kijken. Niet iedereen heeft dat bedrag op de bankrekening staan of wil het ervoor uitgeven. Daarom zijn er gelukkig ook een aantal andere manieren om voor je hybride warmtepomp te betalen.
Allereerst heeft het kabinet geld beschikbaar gesteld voor het stimuleren van de overstap van een traditionele cv-installatie naar een energiezuinige, milieuvriendelijke hybride warmtepomp.
Dat betekent dat je subsidie kunt aanvragen via RVO.nl. Voor een hybride warmtepomp bedraagt die subsidie ongeveer 50 procent van de aankoopprijs: 1.950 tot 3.000 euro (Bron: Milieu Centraal). Hoeveel subsidie jij precies kunt krijgen, hangt af van de capaciteit van de pomp. Je kunt overigens alleen subsidie krijgen op nieuwe warmtepompen, geïnstalleerd door een bedrijf. Je moet de waterpomp ook zelf voorschieten; je krijgt de subsidie pas als je de warmtepomp al hebt betaald.
Tip: combineer de warmtepomp met één of meerdere isolerende maatregelen om daar ook nog zo’n 30 procent subsidie op te krijgen.
Heb je daar de financiële middelen niet voor, dan kun je overwegen om te gaan voor een duurzaamheidslening zonder winstoogmerk, bijvoorbeeld via de gemeente of provincie of via het Nationaal Warmtefonds. Die kun je gebruiken om onder gunstige voorwaarden geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. Vaak mag je deze vroegtijdig boetevrij aflossen, bijvoorbeeld wanneer je de subsidie krijgt.
Een andere optie om je hybride warmtepomp te financieren is door deze op te nemen in je hypotheek, bijvoorbeeld via het Energiebespaarbudget of door gebruik te maken van de energiebesparende voorzieningen. Je betaalt dan minder rente en lost het bijgeleende bedrag over een periode van 30 jaar af. Bovendien kun je hiervoor ook nog in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek.
Zorg dat je voorbereid bent
Het is nog geen 2026, maar het is zéker het juiste moment om jouw verduurzamingsplannen op een rijtje te zetten. Hoe lang zou jouw cv-ketel nog mee kunnen? Zou je tegen die tijd willen gaan voor de combinatie met een hybride warmtepomp, of ga je veel liever voor een volledig elektrisch systeem? Met welke maatregelen kun je dat combineren om zoveel mogelijk subsidie te krijgen én al je maatregelen zo efficiënt mogelijk te laten (samen)werken? En wat betekent dat financieel? Kun je hier nu vast ruimte voor opnemen in je hypotheek of zijn er andere mogelijkheden?
Niet verduurzamen is geen optie meer. Zorg dus dat je het slim doet!